SP Haarlem uit zware kritiek op Hoorne Vastgoed

Bron Haarlems Dagblad 04/03/2019:

(Noot: Hoorne Vastgoed heeft bijna 70% van de te bebouwen grond in de Spoorzone in direct/indirect bezit en heeft een plaats in de Meedenkgroep)

SP-fractievoorzitter Frits Garretsen heeft zware kritiek op Hoorne Vastgoed, de ontwikkelpoot van supermarktketen Vomar. Volgens Garretsen maakt de projectontwikkelaar zich schuldig aan ’contractbreuk en misleiding’. Hoorne Vastgoed vindt de aantijgingen van Garretsen ’niet netjes’. Een woordvoerder: ,,Het is makkelijk roepen, beter is het om op basis van feiten te discussiëren.’’

Hoorne Vastgoed frustreert volgens Garretsen het coalitieprogramma om in 2025 maar liefst 10.000 woningen in de Spaarnestad te hebben gebouwd. Over deze houding heeft Garretsen raadsvragen gesteld aan het college van B en W.

De SP’er noemt enkele voorbeelden. Zo is de bouwer de belofte om bij de Remise 37 sociale koopwoningen te bouwen niet nagekomen. Ook is de bouwer volgens Garretsen niet bereid mee te werken aan voldoende sociale woningbouw in Schalkstad, waar het college van B en W streeft naar 40 procent sociale woningbouw.

Bij Garretsen zit de zaak zo hoog, dat hij het college ook vraagt naar een handtekeningenactie tegen deze 40 procent sociale woningbouw in Schalkwijk waar Hoorne volgens hem directe bemoeienis mee heeft gehad. Tevens zet Garretsen vraagtekens bij de ontwikkeling van de nieuwbouw op de plek van Bison Bowling aan de Orionweg, die ook in handen is van de projectontwikkelaar

Garretsen vindt ’het prima dat projectontwikkelaars geld verdienen, maar ze mogen niet de macht hebben om democratische ontwikkelingen in de weg te staan’. Hij vraagt of het college bereid is om Hoorne uit te sluiten bij toekomstige bouwontwikkelingen. Ook andere partijen in de gemeenteraad hebben zich in de laatste raadsvergadering negatief over Hoorne Vastgoed uitgelaten.

De woordvoerder van Hoorne Vastgoed zegt dat de raadsvragen van Garretsen ’steken’. ,,Als deze man ons belt en vraagt naar die handtekeningenactie kunnen wij hem uit de droom helpen. Wij hebben daar niks mee te maken.’’ Verder stelt de woordvoerder dat Hoorne zowel de grond in Schalkstad als de grond van de Bison Bowling al in bezit had, voordat het stadsbestuur besloot in te zetten op 40 procent sociale woningbouw bij nieuwbouw. ,,Een projectontwikkelaar koopt grond op basis van de woonvisie op dat moment. Maar in Haarlem zijn gedurende het spel de spelregels gewijzigd.’’ De discussie over de Remise tussen Hoorne Vastgoed en de gemeenteraad loopt al lang en volgens de woordvoerder is daar een oplossing voor gevonden.

Er zijn 37 sociale koopwoningen uit het plan verdwenen, maar aan de rand van het bouwplan komen zeventig sociale huurwoningen. De woordvoerder noemt dat een voordeel. ,,Sociale koopwoningen kunnen na enige jaren op de vrije markt worden verkocht. Sociale huurwoningen blijven altijd voor huurders beschikbaar.’’